Ontwerptekening

Foto binnenplaatsje

Foto binnenplaatsje

Ervaring van een cursist

Vorig jaar heb ik de cursus bij Clarine gevolgd. Ten tijde van de cursus had ik nooit verwacht dat het zou lukken om de tuin een jaar later vrijwel helemaal klaar te hebben. Maar na flink sparen (en een jaar zonder vakantie boeken) is het dan toch allemaal gelukt.

Vorig jaar stond er een tuin met een hoofdterras, achterin bomen en planten waarvan ik soms niet wist of het onkruid was of niet, en aan de zijkant van het huis een rij van 18 meter coniferen die voor 50% bruin waren. Na het ontwerp die ik op de cursus had uitgedacht, heb ik thuis nog wel zo'n 5 keer een nieuwe tekening gemaakt. Misschien kan Clarine het zich nog wel herinneren, ten tijde van de cursus (en daarna) was ik ervan overtuigd dat er een ingegraven trampoline voor de kinderen en een stuk gras in de tuin moest komen. Dit alles heb ik nog heel lang volgehouden in de ontwerpen...... tot het moment van de aanleg van de nieuwe tuin. Toen was er geen trampoline meer....geen gras meer.......maar wel drie terrassen (hoofdterras, loungeterras en ontbijtterras) en twee plantenborders.

In oktober 2008 is de gehele tuin leeg getrokken, afgegraven en zand gestort. In november 2008 een Bankirai schutting rondom geplaatst. Tussendoor bestrating bekijken en na een tuinbeurs in Den Bosch geweest (had 2 kaarten van gewonnen) om ideeen op te doen. Dit voorjaar de 70 m2 grindtegels op marktplaats gezet en deze vlogen weg. Na een half jaar zand in en uit het huis te hebben gelopen,( de kids vonden het geen probleem zo'n zandspeeltuin! ), werd afgelopen zomer de tuin aangelegd en is nu vrijwel geheel klaar......

De plantjes zijn nog nieuw en klein en moeten nog groeien en omhoog klimmen en het plan is om de tuinkamers nog te omgeven door lage hagen, zodat er verschillende tuinnkamers ontstaan. Verder aan de zijkant van het huis bestrating, waar de kinderen kunnen spelen en hun fietsen kunnen plaatsen en een plekje waar de vuilniscontainers achter een begroeide trelis staan. Ook nog in de planning is het "een waterornament" voor achter in de tuin, rustgevend en gelijk een zichtpunt vanuit de woonkamer.

Verder is er een aan de zijschutting een paal geplaatst waar een hangmat aan geklikt kan worden en liggen er kabels onder de bestrating voor de tuinverlichting......de lampjes heb ik alleen nog niet gevonden.
Iedere ochtend als ik de gordijnen open doe, geniet ik van de nieuwe tuin.........ik heb ook nog nooit zo lekker in de tuin gezeten en geniet ieder moment van alles. Ik vind het grappig dat er veel dingen uit de cursus ook echt zijn terug te vinden in het eindresultaat.

Een enthousiaste cursist.


Cursus